Διαγωνισμός Enercities

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια έννοια η οποία έχει προστεθεί πλέον στη καθημερινότητα όλων μας και φυσικά των μαθητών. Οι αιτίες και οι επιπτώσεις της πολλές και ποικίλες. Ποικίλες και οι δράσεις που προτείνονται για τον περιορισμό της, ενώ και αυτές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα τα τοπικά χαρακτηριστικά μια περιοχής. Διαφορετικά μέτρα πρέπει να πάρει μια αστική κοινωνία, όπως της Αθήνας ή της Ρόδου και διαφορετικά μια κοινωνία των Λειψών και της Χάλκης.

Σε κάθε περίπτωση η κλιματική αλλαγή, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν γνωστικά και επιστημονικά πεδία τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των κλάδων των θετικών επιστημών και της μηχανικής, με πολλούς φοιτητές και νέους επιστήμονες να κατευθύνονται προς αυτούς, ενώ αναμένεται αυτή η τάση να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Φυσικά η επαρκής γνώση  για τα θέματα αυτά αποτελεί εργαλείο και εφόδιο για κάθε μαθητή, ανεξαρτήτως μελλοντικής σταδιοδρομίας, ώστε να διάγει μια κλιματικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά υπεύθυνη ζωή.

Η βιωματική διδασκαλία και μάθηση θεωρείται η πλέον κατάλληλη μέθοδος. Για αυτό τον λόγο διοργανώθηκε στα Δωδεκάνησα διαγωνισμός ψηφιακού παιχνιδιού (πέρα από τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές δράσεις), υποστηρίζοντας έτσι τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εμβαθύνουν με βιωματικό τρόπο στις παραπάνω θεματικές ενότητες.

 

 

Το παιχνίδι EnerCities είναι ένας συνδυασμός μεταξύ ενός απλού παιχνιδιού περιήγησης και ενός παιχνιδιού στρατηγικής

 Ο μέσος χρόνος παιξίματος είναι 45 -60 λεπτά.

Το παιχνίδι έρχεται ουσιαστικά να συμβάλλει, μέσω των κανόνων του,στην αφομοίωση και κατανόηση των θεμάτων διαχείρισης της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, σε επίπεδοατομικό αλλά και κοινωνικό. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη αυτού να αναλάβει τορόλο του συνδιαμορφωτή της ενεργειακής πολιτικής, καταρχάς στην ηλεκτρονική πόλη του παιχνιδιού και αργότερα στην πόλη που διαμένει.

Στόχος του παιχνιδιού είναι να αναπτύξετε την πόλη σας πληθυσμιακά διατηρώντας ταυτόχρονα μια ισορροπία μεταξύ του επιπέδου οικονομίας, του περιβάλλοντος και της ευημερίας των πολιτών σου.Το παιχνίδι ολοκληρώνεται έπειτα από 100 εικονικά έτη, όταν δηλαδή η ημερομηνία της ηλεκτρονικής πόλης φτάσει στο έτος 2110.

Ο μαθητικός διαγωνισμός πάνω στο ψηφιακό παιχνίδι Enercities (http://www.enercities.eu/), στο πλαίσιο σειράς σεμιναρίων εξοικονόμησης ενέργειας που υλοποιήθηκαν σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο από 10 έως 12-11-14, έλαβε χώρα σε συγκεκριμένες μέρες τόν Μάρτη του 2015, κατά τις δύο τελευταίες ώρες του σχολικού ωραρίου.

 Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ENERCITIES, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΝΕΡΓΕΙΝ, έχουν ως εξής:

1ο βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίων:

Σχολείο: ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α  βαθμίδας Ρόδου

Μαθητές:

1. Ντάλλας Χρήστος- ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α  βαθμίδας Ρόδου

2. Λούσι Έντουρτ- ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α  βαθμίδας Ρόδου

3. Τριομμάτης Μιχαήλ- Μηνάς- ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α  βαθμίδας Ρόδου

 

1ο βραβείο στην κατηγορία Λυκείων:

Σχολείο: 2ο ΓΕ.Λ. Καλύμνου

Μαθητές:

1. Πεταλάς Ελευθέριος- 2ο ΓΕ.Λ Καλύμνου

2. Καλογηράτος Δημήτριος- Γυμνάσιο Λ/Τ Νισύρου

3. Τσέλλος Ανδρέας -Γυμνάσιο Λ/Τ Νισύρου

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

meanings

 

Το μεταπτυχιακό τμήμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε φέτος τον πρώτο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργικής γραφής με θέμα το σεβασμό στη διαφορετικότητα, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές της Α΄λυκείου. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη δημιουργικότητά τους και τις διακρίσεις που πέτυχαν!

Βραβείο στην κατηγορία "Τραγούδι" έλαβε ομάδα μαθητών που έγραψε τους στίχους, έκανε τη μελοποίηση και γύρισε το video clip του τραγουδιού "Μόνος". Το τραγούδι των Μιχάλη Καραφύλλη, Γιώργου Καραγεωργίου, Ατσά Μανώλη, Καλικάτζαρου Μιχάλη και Λυσγάρη Νικολάου, πέρα από το βραβείο στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, συμμετείχε σε ηλεκτρονική ψηφοφορία που διοργάνωσε η Musicheaven για την ανάδειξη των 5 καλύτερων νέων τραγουδιών και έχει ήδη φτάσει στον τελικό! Μπορείτε να απολαύσετε το τραγούδι των παιδιών ΕΔΩ

 

Έπαινο στην κατηγορία "Video" πήρε ομάδα μαθητών για τη δημιουργία του video "Νιώσε", που αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίσζουν τα παιδιά με σωματικά προβλήματα και ειδικές ανάγκες στο σχολικό χώρο. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Θεμελίνας Καμπουράκη και συμμετέχουν οι μαθητές: Σαββίνα Εργά, Γεωργία Ζεμπιλλά, Αντωνία Κουλλιά, Φωτεινή Κλεούδη, Μιχάλης Γαβαλάς, Λελέκης Σάββας, Μήλας Γιάννης, Βούης Θεοφίλης, Καραντώνη Άννα, Καρυώτη Αγγελική, Ζαχαρίου Θέμη.

 

Έπαινο στην κατηγορία "Video" πήρε ομάδα μαθητών για το video με τίτλο "Όχι στο θρησκευτικό φανατισμό", που καταδικάζει τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και το φανατισμό από όπου κι αν προέρχεται. Το video δημιούργησαν οι μαθητές: Στεφαδούρου Ευανθία, Μάγκου Έλενα, Μάγκου Σαββίνα, Καμπούρη Μαρία, Μακρυλλού Πετρούλα.

 

Έπαινο στην κατηγορία "Ψηφιακό κόμικ" έλαβαν οι μαθητές: Μούγκρου Άννα, Σαρούκου Μαρία και Πίκος Ζαχαρίας για το κόμικ που δημιούργησαν με τίτλο "Ανάποδα", που αναφέρεται στη σεξουαλική διαφορετικότητα με έναν χιουμοριστικό τρόπο.

 

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και πάντα δημιουργικά και παραγωγικά!!

Αποτελέσματα της 2ης φάσης του 20ου διαγωνισμού αστρονομίας

Ο Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής είναι ένας θεσμός που μετράει ήδη 19 διοργανώσεις. Φέτος προκηρύχθηκε ο 20ος  Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής 2015. Ο Διαγωνισμός αυτός, γίνεται σε τρεις φάσεις στο ΛΥΚΕΙΟ, όσο και στο ΓΥΜΝΑΣΙΟ, με διαφορετικά, βέβαια, θέματα. Για το ΛΥΚΕΙΟ  υπάρχει και μια 4η φάση για την επιλογή των 5 μαθητών της Ολυμπιακής Ομάδας.

Η πρώτη φάση, με το όνομα «ΕΥΔΟΞΟΣ», διεξάγεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας  www.astronomos.gr. Στους μαθητές δίνονται κάποιες ερωτήσεις - ασκήσεις που καλούνται να απαντήσουν μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων περίπου. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν βιβλία, το διαδίκτυο όπως και να ζητήσουν βοήθεια ή καθοδήγηση στη λύση από τους καθηγητές τους.

Το 2ο ΓΕΛ Καλύμνου συμμετείχε φέτος με τέσσερις μαθητές της Β Λυκείου : Κοπανέζο Μανόλη, Πεταλά Λευτέρη, Σκυλλά Μιχάλη και Χαραμή Γεώργιο, ενώ για πρώτη φορά φέτος είχαμε και τη συμμετοχή ενός μαθητή του 1ου Γυμνασίου, του Καρβέλη Ευάγγελου.

Όλα τα παιδιά προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση.

Διαβάστε περισσότερα: Αποτελέσματα της 2ης φάσης του 20ου διαγωνισμού αστρονομίας

Αποτελέματα 3ης φάσης διαγωνισμού αστρονομίας

Ανακοινώθηκαν τ' αποτελέσματα της 3ης φάσης του διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής, που έγινε στο Βόλο. Φέτος 4 από τους 23 επιτυχόντες της 2ης φάσης του διαγωνισμού ήταν μαθητές μας. Τα παιδιά μας απέδειξαν ότι, αν κάποιος έχει μεράκι μπορεί να παρακάμψει τις δυσκολίες (φορτωμένο πρόγραμμα μελέτης, μειωμένες ευκαιρίες λόγω τόπου διαμονής) και να επιτύχει. Ούτως ή άλλως η επιτυχία τους ήταν μεγάλη που έφθασαν ως εδώ. Συγχαρητήρια λοιπόν στα παιδιά και στις οικογένειές τους που τα στήριξαν για να φθάσουν ως εδώ. Συγχαίρουμε ιδιαίτερα τον Σκυλλά Μιχάλη που κατάφερε να περάσει και στην 4η φάση του διαγωνισμού διεκδικώντας ίσως μια θέση στην ομάδα που θα διαγωνιστεί με άλλες χώρες στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας (9η θέση στους 15 προκριθέντες). Συγχαρητήρια και στους Κοπανέζο Μανώλη (16η θέση), Χαραμή Γεώργιο (19η θέση) και Πεταλά Λευτέρη (22η θέση).

Attachments:
Download this file (20os_Ipparxos_2015-Lykeio.pdf)20os_Ipparxos_2015-Lykeio.pdf[ ]56 kB

Διαβάστε περισσότερα: Αποτελέματα 3ης φάσης διαγωνισμού αστρονομίας

Διαγωνισμός αστρονομίας-2η φάση

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 έλαβε μέρος στο σχολείο μας η 2η φάση του 20ου πανελλήνιου διαγωνισμού αστρονομίας. Στη φάση αυτή πήραν μέρος πέντε μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου κι ένας μαθητής του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου. Οι μαθητές που διαγωνίστηκαν ήταν οι εξής:

 

Γ Λυκείου: Πατέλλης Αλέξανδρος

Β Λυκείου: Κοπανέζος Μανώλης, Πεταλάς Λευτέρης, Σκυλλάς Μιχάλης και Χαραμής Γιώργος.

Β Γυμνασίου: Καρβέλης Βαγγέλης.

 

Υπεύθυνη για το διαγωνισμό ήταν η φυσικός κα Τσιριγώτη Γεωργία. Τα θέματα μπορείτε να τα δείτε στα επισυναπτόμενα αρχεία.

Attachments:
Download this file (20os_Aristarxos_Gymnasio.pdf)20os_Aristarxos_Gymnasio.pdf[ ]172 kB
Download this file (20os_Aristarxos_Lykeio.pdf)20os_Aristarxos_Lykeio.pdf[ ]142 kB

Ειδήσεις για εξετάσεις

Στατιστικά

Επισκέπτες
43
Άρθρα
225
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
19
Εμφανίσεις Άρθρων
143292

Μετρητής επισκεπτών

Σήμερα0
Χθες2
Εβδομάδα8
Month36
All7012

Currently are 5 guests and no members online

Lesson plan Motion