Ασφαλής πλοήγηση

Κι επειδή αυτές τις μέρες στηριζόμαστε όλοι στο διαδίκτυο, διαβάστε με προσοχή τα παρακάτω αρχεία.

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Το Διαδίκτυο είναι ένας καινούριος κόσμος (για τους παλιότερους) που περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Ενώ όμως στον πραγματικό κόσμο οι κανόνες συμπεριφοράς είναι γνωστοί σε όλους, στον ψηφιακό κόσμο το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό. Συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε την ταχύτητα και την έκταση διασποράς μιας οποιασδήποτε είδησης, ενός σχολίου ή μιας ανάρτησης είτε σε μορφή κειμένου είτε φωτογραφίας ή βίντεο.

Οι κανόνες στο διαδίκτυο δεν έχουν θεμελιωθεί ακόμα και δεν έχουν γίνει μέρος της κοινωνικής μας συμπεριφοράς. Για την προσπάθεια αυτή να δημιουργηθεί ένας ασφαλέστερος ψηφιακός κόσμος για όλους μας, και κυρίως για τους νέους μας που είναι στην αρχή της επέκτασης του ψηφιακού αυτού κόσμου σε πολλούς τομείς της ζωής τους, δημιουργήσαμε μια σχολική εκδήλωση για ένα αφαλέστερο διαδίκτυο.

Στους μαθητές παρουσιάστηκε (κατά τμήμα ή κατά τάξη) μια ταινία με τον τίτλο "Tagged", που μέσα σε 20 περίπου λεπτά καταφέρνει να θίξει τα βασικότερα προβλήματα του ψηφιακού κόσμου:

Κυβερνοεκφοβισμός (cyberbullying)

Sexting

Ψηφιακή φήμη

Ακολούθησε προβολή ενημερωτικών ppoint που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές και συζήτηση για τα θέματα αυτά και κάποιες συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να χειριστούν τα προβλήματα αυτά.

Μπορείτε να δείτε τα βασικά σημεία στο επισυναπτόμενο αρχείο και την ταινία εδώ

Εβδομάδα ασφαλούς διαδικτύου

Με αφορμή τη 10η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου οργανώσαμε στο 2ο Λύκειο Καλύμνου τις εξής εκδηλώσεις:

1. Την Παρασκευή 8-2-2013 ενημερώθηκαν όλα τα τμήματα γενικής παιδείας, όλων των τάξεων, για τους κινδύνους που μπορούν οι έφηβοι να συναντήσουν στο διαδίκτυο και ειδικότερα σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, ή κατά την είσοδό τους σε σελίδες ηλεκτρονικών αγορών, καθώς και για θέματα ηλεκτρονικής απάτης, σεξουαλικής παρενόχλησης ή εκφοβισμού στο διαδίκτυο. Η ενημέρωση έγινε στη βιβλιοθήκη του σχολείου με την προβολή δύο παρουσιάσεων:

Διαβάστε περισσότερα: Εβδομάδα ασφαλούς διαδικτύου

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

"Διαδίκτυο: Δαίμονας ή Άγγελος;". Αυτό το θέμα πραγματεύτηκε στην ομιλία του ο κος Μιχάλης Βαφόπουλος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συγγραφέας του βιβλίου "Πώς θα ζήσω με το διαδίκυο;" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε ενημερωτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11/3 στο σχολείο μας και απεθυνόταν στους μαθητές και των τριών τάξεων του λυκείου.

Αφού παρουσιάστηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά του διαδικτύου, έγινε διεξοδική αναφορά στις δυνατότητες που αυτό διανοίγει αλλά και στους κινδύνους που κρύβει τόσο για τους ανήλικους όσο και για τους ενήλικες χρήστες του.Με απλά παραδείγματα και τη βοήθεια προβολής P.Point οι μαθητές προβληματίστηκαν γύρω από τους τρόπους χρήσης του διαδικτύου μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και δημιουργικότητας.

Διαβάστε περισσότερα: ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ειδήσεις για εξετάσεις

Στατιστικά

Επισκέπτες
43
Άρθρα
238
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
19
Εμφανίσεις Άρθρων
154662

Μετρητής επισκεπτών

Σήμερα0
Χθες2
Εβδομάδα0
Month5
All7293

Currently are 5 guests and no members online

Εορτή 28ης Οκτωβρίου 2014

Εορτή 17ης Νοέμβρη 2014

Lesson plan Motion