Η Προσφυγιά μέσα από τα μάτια των μαθητών του λυκείου μας

Ένα από τα τρία Λύκεια που βραβεύτηκαν από τις εκδόσεις «Πατάκη» στο πλαίσιο του 8ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, είναι το 2ο Λύκειο Καλύμνου, με έπαθλο την ενίσχυση της σχολικής του βιβλιοθήκης με βιβλία (λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά) που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές συνολικής αξίας 450 ευρώ.Η πλειονότητα των μαθητών επέλεξε να εκφραστεί λογοτεχνικά για το δράμα των προσφύγων, γράφοντας ποιήματα και διηγήματα για την προσφυγιά που συγκλονίζουν

Διαβάστε τη συνέχεια στο σύνδεσμο  ΒΡΑΒΕΥΣΗ 2ου ΓΕΛ

 

2221

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

γυρισματα

Ο καλύτερος τρόπος για να εμβαθύνει κανείς στις αφηγηματικές τεχνικές ενός λογοτεχνικού κειμένου είναι να προσπαθήσει να το μετασχηματίσει σε κινηματογραφικό σενάριο, γνωρίζοντας έτσι το πώς μετατρέπονται οι αφηγηματικές συμβάσεις του λόγου σε αντίστοιχες συμβάσεις της εικόνας και του ήχου. Για το σκοπό αυτό, οι μαθητές του Γ1, αφού μελέτησαν το διήγημα του συμπατριώτη μας Γιάννη Μαγκλή "Γιατί;", διασκεύασαν το κείμενο σε κινηματογραφικό σενάριο, μοιράστηκαν τους απαραίτητους ρόλους: του ηθοποιού, του σκηνοθέτη, του μακιγιέρ, του ενδυματολόγου, του κάμερα-μαν και βγήκαν για γύρισμα στη λίμνη, πίσω από την πλατεία στις Ελιές. Αποτέλεσμα: δημιούργησαν μια ενδιαφέρουσα ταινία μικρού μήκους βασισμένη στο διήγημα του Μαγκλή με έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα. Πρωταγωνιστές

Διαβάστε περισσότερα: ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Μήνυμα αισιοδοξίας από μαθητές Γ΄λυκείου

Στα πλαίσια του μαθήματος της λογοτεχνίας και με αφορμή τη διδασκαλία του ποιήματος "Ο καιόμενος" του Σινόπουλου μαθητές του Γ2 θέλησαν να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συμμαθητές τους που φέτος περνούν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας των επικείμενων πανελληνίων εξετάσεων- αλλά και ένα γενικότερο μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα της ζωής και κάποιες φορές λιποτακτούν από αυτά αδυνατώντας να τα διαχειριστούν, στρεφόμενοι σε αυτοκαταστροφικές πρακτικές. Η αφίσα και το video των μαθητών:

Γ2-Ταινιάκι

Γ2-αφίσα

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Aids πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας , χτες 1η Δεκεμβρίου, ενημερωτική παρουσίαση -συζήτηση από τον βιολόγο κ. Παντελή Γιάννη. Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα images39.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS (υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του Aids), 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2013, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν μείωση για μία ακόμη χρονιά (2,1 εκατομμύρια το 2013), όπως και στα παιδιά (240.000 το 2013).

Στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) την περίοδο 2011-2013, παρατηρείται μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης το πρώτο δεκάμηνο του 2014, τόσο συνολικά, όσο και ειδικά στην ομάδα των XEN. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται και πάλι στη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών.

Video μαθητών για τους γάμους σε παιδική ηλικία/ για την κακοποίηση γυναικών

kakopoihsh 533 355newnew  world2

Ένα καταπληκτικό video που δημιούργησε ομάδα μαθητών του Α1 σχετικά με τους γάμους μικρών κοριτσιών. Το video δημιουργήθηκε στα πλαίσια του  μαθήματος της λογοτεχνίας, στην ενότητα "Τα φύλα στη λογοτεχνία: προαναγνωστικό στάδιο- γάμοι σε παιδική ηλικία". Μπράβο στα παιδιά!

Δείτε το video στο ακόλουθο link: Video.mp4

Ανάλογο video έφτιαξαν και μαθητές του Α2. Απολαύστε το: Video2.mp4

Επίσης ένα εξίσου υπέροχο video γεμάτο ευαισθησία και κοινωνικά μηνύματα με θέμα την κακοποίηση των γυναικών δημιούργησε μια άλλη ομάδα μαθητών του Α1. Αξίζει να προσέξετε το τέλος του video στο οποίο -παρά το ιδιαίτερα "βαρύ" θέμα- οι μαθητές μας άφησαν τη δική τους πινελιά χιούμορ! Μπράβο στα αγόρια μας!

Δείτε το video στο ακόλουθο link: video2.mp4

Το πολύ όμορφο video ομάδας μαθητών από το Α2 με το ίδιο θέμαVideo4.mp4

Ειδήσεις για εξετάσεις

Στατιστικά

Επισκέπτες
43
Άρθρα
238
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
19
Εμφανίσεις Άρθρων
154667

Μετρητής επισκεπτών

Σήμερα0
Χθες2
Εβδομάδα0
Month5
All7293

Currently are 8 guests and no members online

Εορτή 28ης Οκτωβρίου 2014

Εορτή 17ης Νοέμβρη 2014

Lesson plan Motion